Storstockholms brandförsvar

Webbserie och digitala kampanjer

”Inte ett vanligt blåljusprogram” är Storstockholms brandförsvars egen realityserie fylld av lika delar planerade budskap och action, i form av dokumentära inslag från blåljusverksamheten. 

MZK fick förtroendet att skapa serien – från konceptutveckling till produktion. Webbserien på åtta avsnitt sändes på brandförsvarets Youtube-kanal och har genererat resultat över förväntan. Förutom webbserien har MZK stöttat Storstockholms brandförsvar med kommunikation i form av utbildningsfilmer, rekryteringsfilmer, digitala livesändningar och kampanjer till sociala kanaler, under flera års tid.


Utmaningen

Storstockholms brandförsvar har, utöver sin operativa räddningsverksamhet, ett viktigt uppdrag som innebär att öka brandsäkerheten i samhället. Utmaningen har historiskt varit att hitta ett tilltal som engagerar och interagerar med målgruppen, för att nå fram i det viktiga förebyggande arbetet.

Hur vi gjorde

Allt inleddes med ett strategiskt arbete där vi djupintervjuade olika delar av organisationen samt hade en kreativ och strategisk workshop. Därifrån tog vi fram en avsnittsmall med tydliga vinjetter som blev styrande för den kommande innehållsproduktionen. De åtta avsnitten producerades kostnadseffektivt med ett slimmat produktionsteam på fyra personer. Budskapen planerades i tätt samarbete med brandförsvaret utifrån ett årshjul, där varje avsnitt svarade upp mot organisationens och målgruppens kommunikationsbehov.

Serien blev som en innehållshub för content som brandförsvaret även återanvände i andra sammanhang under lång tid framöver.

Resultat

Webbserien ”Inte ett vanligt blåljusprogram” överträffade sina mål. Redan efter de tre första avsnitten hade serien nått 150 000 tittare och genererat 2 400 länkklick till brandförsvarets webbsida.

Genomslaget blev stort även i brandförsvarets sociala kanaler. En del av det filmade materialet, såsom dokumentation från en brand i en förskola i Hammarby sjöstad, användes i ett inslag på brandförsvarets Facebook-sida och gav 70 000 exponeringar och mängder med kommentarer såsom ”Nu vill min dotter bli brandman” och ”Vilka hjältar ni är!” på bara ett dygn.

 Förutom ökad dialog med de externa målgrupperna märktes under samma period även en ökad intern stolthet liksom ökat antal ansökningar till utannonserade tjänster.

Att serien blev nominerad i Swedish Content Awards var förstås en rolig bonus. Liksom att Storstockholms brandförsvar utsågs till Årets räddningstjänst där webbserien var en del av motiveringen.  

"Min erfarenhet efter att ha jobbat med många byråer är att Marczak Communications skiljer ut sig positivt genom att de aktivt strävar efter att förstå vad mina övergripande mål som beställare är (dvs organisationens kommunikationsmål) och utformar kommunikationstjänsterna efter detta – snarare än att bara se till den individuella projektleveransen. På så vis fungerar byråns medarbetare som en förlängning av vår egen kommunikationsavdelning, snarare än att bara vara externa leverantörer."

– Veronica Sandström, kommunikationschef Maskinentreprenörerna
(fd kommunikationschef Storstockholms brandförsvar)

Hur kan vi hjälpa er?